Waarschijnlijk al vaker gevraagd: wat is zorg, die daarbij de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar niet overstijgt?
Mijn vrouw vraagt zich al jaren af of ik geen mantelzorger ben. Enkele voorbeelden: deze email kan ze niet versturen, want probeer maar eens een schrijfmachine of computertekst netjes klaar te krijgen, als je alleen je 'linkerhand' nog ter beschikking hebt. Je man moet je brood smeren, je man moet koken (waarbij ook hoort het snijden en wassen van groenten, e.d.), enz.
Neen zegt het CIZ: de man kan toch nog alles, dan hebt u geen hulp nodig en is uw man geen mantelzorger. Er wordt niet gevraagd, of je man er dingen voor moe(s)t opgeven om volledig huisman te worden.
Maar mooie voorbeelden worden wel aangehaald van een "echte" mantelzorger: 'n buurvrouw, die elke dag komt om de steunkousen te helpen aan te trekken, dat is wel een mantelzorgster...
Neen, we vragen geen hulp, we vragen geen geld. Maar mijn vrouw wil weten of al die extra dingen, die door haar man gedaan (moeten) worden nog steeds niet onder mantelzorg thuishoren?
Dat er nog meer problemen bij komen, zoals de ov-chipkaart, zorgen er dan ook nog voor, dat je als gehandicapte (en toevallig ook nog bejaarde) niet meer alleen op reis kunt. Hoe moet je als gehandicapte nog naar familie komen, als je zes tot acht keer moet in- èn uitchecken om naar je familie te kunnen? Met je verkeerde hand. Dan kun je niet eens meer een cadeautje meenemen..
En daarmee zijn we weer bij het begin: wat gaat boven het gebruikelijke uit?
Beschouw dit maar als een melding: in elk geval bespaart de huidige opstelling ten opzichte van mantelzorgers een hoop geld, maar wat het gaat kosten als de mantelzorger eens uitvalt? Wie zorgt dan waarvoor?

met dank voor uw aandacht

H.Weltens, namens zijn vrouw.