Al eerder  werd de mantelzorg aan de orde gesteld, die in de instellingen wordt gegeven. Verpleeghuizen, ziekenhuizen, verzorging etc. Daar werd en wordt regelmatig terechte en onterechte kritiek op gegeven. Eén van de medewerkers van Vilans, Theo Royers, heeft daar onderzoek naar gedaan en een rapport over opgesteld. Voor velen wellicht interessant om te lezen. Royers verzorgde een opsomming van misstanden, maar ook de ontzenuwing van fabels daaromtrent. Hieronder een deel van zijn werk.

Familieparticipatie en de kwaliteit van zorg zijn nauw met elkaar verweven. Ze lijken elkaar aan te drijven. De verzorging van de ouderen is goed en respectvol. Dat motiveert familieleden af en toe te helpen in het huishouden of extra activiteiten te organiseren. Dankzij deze familieparticipatie neemt de kwaliteit van het verblijf toe. Dat geldt ook voor ouderen die geen bezoek krijgen.

De professionele woonzorgbegeleiders zijn en blijven in De Rinnebeek verantwoordelijk voor de verzorging en veiligheid van de bewoners. Zij vragen familieleden niet om taken van hen over te nemen. Douwe: ‘Meedoen is niet verplicht. Maar familieleden mogen wel helpen. En als ze zin hebben in koffie, kunnen ze doen alsof ze thuis zijn: die zetten ze zelf. Familieleden kunnen zowel mee helpen koken als mee-eten. Huishoudelijk werk is ook een welzijnsactiviteit.’

De familieparticipatie op De Rinnebeek is nog niet uitontwikkeld. Manager Douwe op de Dijk staat open voor vernieuwing. Daarbij werkt hij nauw samen met Vilans. De instelling is sinds oktober 2010 onderdeel van een programma (en subsidieregeling) van de provincie Utrecht om de betrokkenheid van mantelzorgers en familie te stimuleren. Naast De Rinnebeek doen nog drie kleinschalige woonvormen in de provincie Utrecht mee. Van de ervaringen, processen, tips en trucs uit de vier instellingen stelt Vilans een overzichtelijke toolkit voor de praktijk samen.