Mijn vader heeft vasculaire dementie. Als gevolg daarvan kreeg hij steeds minder grip op tijd. Een weekkalender die in de keuken hing, moest vervangen worden door een maandkalender omdat hij het overzicht kwijt raakte. Ook dat ging op den duur mis. Een weekje Berlijn (waarschijnlijk zijn laatste vakantie) in maart werd op de kalender bij de maand mei geschreven. Een dagje uit met de ouderenbond, waarnaar hij weken had uitgekeken, bleek `op de bewuste dag gewoonweg vergeten. Dat was voor mij het teken om te zoeken naar een oplossing en kwam na lang denken op een digitaal fotolijstje dat zijn afspraken en bezigheden in een soort diavoorstelling zou tonen.

Ik ben gaan zoeken naar een digitaal fotolijstje dat via internet te benaderen zou zijn, omdat ik het niet zag zitten om bij iedere wijziging met een usb-stick bij hem langs te gaan. Ik heb er uiteindelijk een gevonden en na verdere ontwikkeling van eigen software, zijn we – ik werk nu samen met iemand die de software schrijft – nu in staat om afspraken en bezigheden eenmalig in te voeren in een kalender via de computer (dat kan de hele familie doen).De afspraken zijn te tonen vanaf een vooraf ingestelde periode, variërend van 1 dag vooruit tot 21 dagen.
Andere onmisbare informatie, zoals wanneer die afspraak is (vandaag, overmorgen etc.), +tijd van ophalen voor een afspraak, verjaardaggegevens, foto etc kan automatisch meedraaien.

Mijn vader werkt nu al een aantal maanden met het, zoals hij het noemt, 'kastje' en begreep snel dat dit het alternatief was voor de niet meer helemaal begrepen kalender.
Het regelmatig getoonde plaatje met “Vandaag is het: ...” en dan de huidige dag en datum, zijn een goed alternatief voor de krant – die niet iedere dag komt.

Hij vertrouwt er nu volledig op en na ieder bezoek aan bijvoorbeeld tandarts, kapper of pedicure, krijg ik het kaartje met de volgende afspraak en het verzoek het erin te zetten. Tenslotte valt en staat het systeem ook met de discipline van allen om al zijn bezigheden en afspraken er in te zetten!

De kosten zijn momenteel: abonnement € 7,50 per maand`plus de aanschafprijs van een digitaal fotolijstje (te gebruiken via wifi of het mobiele telefonie-netwerk). Een totaal pakket huren, inclusief fotolijstjes: € 25,00 per maand.

Jan van Galen.

 In de rubriek "Algemeen"  hebben we nóg een handige website geplaatst. ('Geregeld' bezoek)