De krant en de barricades .

Een stukje tekst in een krant van 12 dagen geleden. Het ging over de onderhandelingen van de gemeenten met instellingen voor gehandicaptenzorg. Hoe groot kunnen de bezuinigingen worden vanaf  01.01.2015. En in dat artikel komt het volgende onderdeeltje voor:
"Behalve de hoge kortingen signaleert de VNG ook dat gemeenten vaak niet beseffen dat hun nieuwe cliënten op dit moment een heel pakket aan zorg krijgen. Zo willen ze voor volwassen gehandicapten die nu logeeropvang  krijgen wel het bed betalen, maar niet de begeleiding van de opvang. Van één van de doelen van deze opvang -de mantelzorgers ontlasten-  komt dan niets meer terecht." (Trouw 8.8.'14)

Voor mij was dat tekstgedeelte als een klap op mijn kop. Wéér de mantelzorgers de klos! En dat was niet de eerste keer. 't Zal ook wel niet de laatste zijn.
Wat me daarbij iedere keer weer opvalt, is dat er wel zo hier en daar óver de mantelzorg gepraat wordt, maar nergens eigenlijk nou eens met de vuist op tafel wordt geslagen over het feit dat er steeds meer van de mantelzorgers verwacht wordt.
De vakverenigingen voor de verzorgenden en verplegenden tamboeren om de haverklap op de (financiële en organisatorische) wantoestanden binnen de zorg. Het Malieveld heeft al diverse keren dienst gedaan als strijdtoneel.
Mantelzorgers doen dat niet, willen dat niet, en vaak: kunnen dat niet. Dat zit nou eenmaal niet in de aard van het beestje en ze hebben er vaak de tijd niet voor. Wel nemen ze een geweldig deel van de zorg op hun schouders, maar protesteren als er doodgewoon misbruik wordt gemaakt van hun inspanningen, dat gebeurt niet. Daarvoor zou er een "Vakbond van Mantelzorgers moeten bestaan". Maar die is er niet en zal er ook nooit (kunnen) komen.
Wel bestaat er een vereniging van mantelzorgers . Daar spant men zich in om de mantelzorgers een steuntje in de rug te geven. Maar die vereniging zou ook best wel eens een grote protestactie over de steeds verder uitdijende misbruik van mantelzorgers kunnen opzetten. Maar dat gebeurt niet. Ook bezorgen ze de mantelzorgers geen wettig geregelde plaats  binnen de 'zorgsector'. Dan zou geregeld kunnen worden waar mantelzorgers wettelijk recht op hebben. Nu moet je maar afwachten wat de gemeenten voor hen willen gaan doen. Zodoende weten mantelzorgers nu alleen wat er van hen verwacht wordt en wat ze dus eigenlijk "moeten" doen. En dat, terwijl de mantelzorgers echt niet gekozen hebben voor hun   zorgtaak, in tegenstelling tot de vrijwilligers.
Persoonlijk vind ik het een schande dat mantelzorgers, en dan met name de zgn. 27.4.-zorgers en de oudere, in de krant moeten lezen dat er van een eventuele opvang waarschijnlijk niet veel terecht zal komen als de 'centenkwesties' in de gemeenteraden aan de orde gaan komen.
Wie gaat er voor de mantelzorgers "op de barricaden"?

Wim Klein.