Mantelzorg is vrijwillige zorg, meestal verleend door een naaste, vaak uit liefde en genegenheid. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, als mantelzorgers de zorg voor hun naaste niet meer aan kunnen, lopen ze het risico om te ontsporen in gedrag dat ze zelf liever niet zouden willen vertonen. Er kan dan sprake zijn van ontspoorde mantelzorg.

Onkunde en onwetendheid

Overbelasting van de mantelzorger kan leiden tot stress en uitputting. En als de mantelzorger niet over de juiste kennis of vaardigheden beschikt, kan hij of zij de zorgvrager onbewust en onbedoeld verkeerd behandelen. De zorg slaat dan sluipenderwijs om in verwaarlozing of verkeerde behandeling.

Nooit met opzet

Ontspoorde mantelzorg gebeurt niet met opzet en komt voor in alle leeftijdscategorieën.

KRO KRUISPUNT TV maakt een uitzending over ontspoorde mantelzorg.

Voor deze uitzending zijn wij op zoek naar mensen die ervaring hebben met overbelasting van de zorg. Het doel van deze uitzending is om het onderwerp bespreekbaar te maken en de kijker te informeren over de risico’s.

Heeft u ervaring met overbelasting en is de situatie bij u ontspoort of dreigt de situatie te ontsporen als er geen hulp wordt ingeroepen? Kent u mensen bij wie dit speelt? Wij komen graag met u in contact.

 

U kunt contact opnemen met de redactie van KRO Kruispunt TV

Marijke Schonewille              Telefoon:        035 671 3108  of  06 50287918  
Email:   marijke.schonewille@kro-ncrv.nl