De mantelzorg komt steeds vaker in het nieuws. Mantelzorg heeft meer bekendheid gekregen in de laatste 15 jaar. Er zijn steeds meer mogelijkheden van mantelzorgondersteuning gekomen. En ook 'de Overheid' past de mantelzorg nu in bij het 'Zorgbeleid'.
Maar tegelijkertijd komen er iedere dag weer mensen bij in die grote groep van helpers bij de zorg van gezins- en familieleden en vrienden, die uiteraard nog niet weten of beseffen dat zij daardoor 'mantelzorger' zijn geworden.
Je ouders of kinderen of goede vrienden verzorgen indien nodig, is heel natuurlijk en vanzelfsprekend maar soms moeilijk en zelfs niet altijd mogelijk of uitvoerbaar. En dan is het goed, dat er ook een helpende hand voor die mantelzorgers is. Via de WMO, de Steunpunten, internet, de mantelzorgmakelaars etc.
Nieuwe mantelzorgers moeten de weg in de mantelzorgondersteuning leren kennen. Een goed voorbeeld daarvan wordt hieronder gegeven door Sieta Riemersma:

"Als moeder van 4 kinderen, waarvan 2 inmiddels volwassen en uitwonend, twee nog jonge kinderen met een diagnose in het autisme spectrum, wist ik tot voor enkele jaren niet van het bestaan van mantelzorg af. Had er nog nooit van gehoord zelfs.
Tot ik op zoek ging naar ondersteuning bij de zorg voor mijn toen nog heel jonge kinderen.
Tot ik hoorde via jeugdzorg dat ik mantelzorger ben. Ik had het woord nog nooit gehoord...
En ook hoorde dat ik mantelzorger ben/was voor mijn ouders, die voor veel zaken een beroep op mij deden.
Inmiddels zijn we jaren verder en kan ik mijn eigen grenzen redelijk bewaken. Maar ik zou veel mensen, die net als ik destijds niet weten waar ze een luisterend oor of een helpende hand kunnen vinden graag een steuntje in de rug geven met deze link! ( Sieta Riemersma reageerde via de site LinkedIn:'Mantelzorg Nederland').

Met vriendelijke groet,

Sieta Riemersma"