Jonge mantelzorgers

Een onderwerp, dat mij heel na aan het hart ligt. Vandaar dan ook, dat ik graag gegevens overneem en dóór verwijs als er in het land aandacht wordt gevraagd voor, of wordt gegeven aan de jonge mantelzorgers. Vooral nu de mantelzorg zo stiekempjes aan steeds verder onder druk komt te staan door de wijzigingen van 'hogerhand' in de langdurige zorg, moeten we oppassen dat die jzm'ers niet worden overbelast.
Vandaar onderstaand artikel.

In de aankondiging van de 'JMZ-nieuwsbrief voor professionals' van de SIZTwente worden de beroepskrachten, maar ook de gezinnen en jonge mantelzorgers op de juiste wijze benaderd met de volgende alinea's:

'In de toekomst zullen wij beroepskrachten in de zorg, welzijn en onderwijs door middel van de nieuwsbrief op de hoogte houden van actuele ontwikkelingen rondom de ondersteuning van jonge mantelzorgers. In deze uitgebreide eerste nieuwsbrief willen we u graag kennis laten maken met ons vernieuwde aanbod en de nieuwe werkwijze.'

'Jonge mantelzorgers.
Voor kinderen met een bijzondere vader, moeder, broer of zus'.
Veel kinderen en jongeren maken het mee: bij hen thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan om je vader of moeder gaan, je broer of zus of een ander familielid zoals een inwonende opa of oma. Bij zeker 1 op de 10 jongeren is dit het geval. Zij helpen thuis vaak mee om de boel draaiende te houden en dat gaat niet altijd zonder (kop)zorgen! En daarom zijn wij er voor de jmz-ers in onze tien Twentse gemeenten! Tot snel bij één van onze activiteiten en/of cursussen!'

De site van SizTwente http://www.siztwente-jmz.com/ wil ik van harte aanbevelen.

Ook de mededelingen over aandacht voor jonge mantelzorgers door andere organisaties kunnen, indien geschikt daarvoor, via onze webkrant worden doorgegeven.

Wim Klein (DCMN).