Vandaag, 10 november, was het de Dag van de Mantelzorg.
En wat heb ik daar aan? hoor ik je denken....
Praktisch waarschijnlijk weinig.;
Je zit vast niet te wachten op een geregisseerd applaus. Al is échte waardering natuurlijk altijd welkom!
Ik denk ook niet dat je tijd had om naar een van de gratis activiteiten te gaan, bedoeld om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Als werkende mantelzorger heb je al genoeg aan je hoofd.

En of je daar veel gelijkgestemden zou treffen is ook de vraag.
Nog altijd zijn veel activiteiten en ondersteuning afgestemd op een doelgroep die in een andere fase van het leven staat. Verbazend, want de meerderheid van de mantelzorgers heeft een betaalde baan en is tussen de 45 en 65 jaar.

Zo'n dag nationale aandacht heeft wel nut voor de beeldvorming.
Bij werkgevers bijvoorbeeld begint inmiddels het besef te landen dat ze toch iets 'moeten' met de 1 op 6 werknemers (in de zorgsector 1 op 4!) die thuis mantelzorg geven. En dat is winst.

Toen ik 3 jaar geleden begon met gesprekken met werkgevers over aandacht voor werkende mantelzorgers, was het animo nog bedroevend klein. Het kwartje (zeker de economische kant daarvan) viel heel snel. Maar overgaan tot actie deed men niet.

Het combineren van werk en mantelzorg werd gezien als een privé-probleem. Wat ook privé opgelost diende te worden. Dat is inmiddels wel veranderd. Het wederzijds belang wordt nu veel meer benadrukt.
En er is veel meer informatie en ondersteuning beschikbaar. Al moet je wel de weg weten.

In deze nieuwsbrief daarom vooral tips over het combineren van werk en mantelzorg.
Want vooral op de werkvloer is met het motto van deze Dag van de Mantelzorg "Laat je zien" nog veel winst te behalen.

De meerderheid van de mantelzorgers maakt het feit dat ze twee taken combineren niet bespreekbaar op het werk. In mijn artikel '5 redenen om geen gesprek te voeren met je baas' lees je of dat nou zo handig is.

Al met al is deze week vol publiciteit misschien een aanleiding om eens met je baas (of medewerker!) om de tafel te gaan.

Met warme groet,

Annette van Gastel
Lumen. :Coaching - Training - Advies.

De complete nieuwsbrief met nog meer tips kun je aanvragen via de website, www.lumenmantelzorgcoach.nl