Doorkijkje in de mantelzorgwoning

Steeds meer mogelijkheden voor mantelzorg in of bij eigen woning.

Reeds gedurende enkele jaren bieden een aantal gemeenten de mogelijkheid om bij de woning van een mantelzorger of zorgvrager (tijdelijke) veranderingen aan te brengen, buiten het bestemmingsplan om. De wijzigingen door aanbouw, garagegebruik en schuurvergrotingen zijn bekend geworden onder de benaming 'kangoeroewoningen'. Eerder berichtte de webkrant daar al over n.a.v. de gegevens van P.v.d.Berg in Waddinxveen.
Kennelijk vormt de wens om mantelzorg in of bij de eigen woning te geven een gat in de markt voor firma's van bouwsystemen.
Was er al de "mobiele zorgkamer", waarvan inmiddels een vijftal zijn geplaatst, o.a. in Spijk, zo is er nu ook de verplaatsbare mantelzorgwoning. De eerste is op donderdag 15 mei geplaatst en in gebruikgenomen in Eindhoven.

De geplaatste mantelzorgwoning is een compleet huis (woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer) met voorzieningen, zoals de mogelijkheid tot het plaatsen van een in hoogte en breedte verstelbaar toilet en wastafel, dwaalbescherming, lichtsensoren en andere domotica. Zowel de thuiszorgorganisatie als de familie kunnen van een afstand de camera's in de woning bedienen en de beelden bekijken om in de gaten te houden hoe het met de bewoonster gaat. De woning wordt verwarmd en gekoeld middels een milieuvriendelijke warmtepomp en er is een luchtverversingssysteem.

Deze eerste mantelzorgwoning in Eindhoven is gerealiseerd door een samenwerking van woningcorporatie Wooninc., leverancier en concept-ontwikkelaar PasAan en de gemeente. Wooninc. heeft deze woning gekocht en verhuurt deze aan de betrokkene. Voor een dergelijke woning kan er huurtoeslag aangevraagd worden.
Op basis van het huidige bestemmingsplan heeft de gemeente slechts een tijdelijke vergunning van vijf jaar kunnen afgeven voor deze woning. De gemeente gaat de komende tijd de behoefte naar mantelzorgwoningen in Eindhoven in beeld brengen. Op basis daarvan wordt onderzocht hoe dit snel en eenvoudig mogelijk kan worden gemaakt.

Getracht zal worden om de mantelzorger(s) bij de bewoonster van deze eerste mantelzorgwoning te benaderen met het verzoek om t.z.t. aan de mantelzorgers in Nederland te vertellen hoe deze nieuwe mogelijkheid bevalt. Voorlopig echter willen de mantelzorgers, volgens de medewerkster van het plaatselijke steunpunt voor mantelzorgers 'Verlicht', even rust omdat er zo veel media-aanvragen op hen afkomen. 
Voor meer informatie, neem contact op met de redactie.