(Overgenomen uit: Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Haagse Hogeschool stelt lectoraat Mantelzorg in

10 juni 2011

De Haagse Hogeschool heeft Deirdre Beneken aangesteld als lector Mantelzorg. Het lectoraat is bedoeld om een bijdrage te leveren aan onderzoek naar en de verdere ontwikkeling van mantelzorg. De Haagse Hogeschool is de eerste hogeschool in Nederland met een lectoraat Mantelzorg.

De relatie tussen de mantelzorger, zorgvrager en beroepskracht is volgens de Beneken essentieel. De lector legt uit dat de onderlinge relatie het belangrijkste motief van de mantelzorger is om zorg te leveren. “Wanneer ook de zorgloketmedewerker, huisarts, jeugdarts, verpleegkundige, MEE-consulent of ouderenwerker zich bewust is van die reden, staat de zorgsituatie centraal. En kunnen zorgvrager, mantelzorger en beroepskracht elkaar ontmoeten. Dat kan alleen met de inzet van onderwijs, gemeenten en organisaties”, aldus Beneken.

Ervaring

Beneken werkt aan de Universiteit van Tilburg als coördinator van de Academische Werkplaats Ouderenbeleid en Familiezorg. In de afgelopen tien jaar heeft zij zich verdiept in het thema mantelzorg. Zij begon in 2001 met een verkennende studie naar ondersteuning, erkenning en welzijn van mantelzorgers en promoveerde in 2007 op haar onderzoek 'Familycare and care responsibility: the art of meeting each other'. Tevens is zij als gastdocent verbonden aan het UMC Radboud, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Rotterdam.

Lectoraat

De lector Mantelzorg is per 1 juni aangesteld voor de periode tot en met 2014. Het lectoraat wordt gefinancierd door de gemeente Den Haag.