Je verzorgt een dierbare. Je bent dus mantelzorger. Minimaal drie maanden, in werkelijkheid vele jaren. Daarin kan veel gebeuren. Veel veranderen in de zorgsituatie. Ongetwijfeld komen helaas ook de gedachten aan het einde van de mantelzorgsituatie bij je boven. Het overlijden van de verzorgde is de meest trieste gedachte binnen je zorg. Het is belangrijk, dat je samen met de anderen in je gezin, je familie en natuurlijk de zorgvragende daar wel eens over praat en een vorm van een planning maakt. Maar wat, als die mantelzorgperiode eindigt door het overlijden van de mantelzorger-zelf. Heb je daar ook wel eens over gedacht? Over gepraat met die anderen in je gezin, je familie en natuurlijk de zorgvrager?  Dan staan die anderen in eens voor een dubbel probleem. Niet alleen jouw uitvaart moet geregeld worden, maar onderhand moet er ook een vervanging voor de door jou gegeven mantelzorg komen.
In mijn eigen intensieve mantelzorgtijd ten behoeve van mijn grotendeels verlamde echtgenote was dat voor haar de grootste verschrikking om te bedenken. Heel dom dat we het er door haar angst toch maar nooit over hebben gehad. En toch! Het had kunnen gebeuren. En bij anderen gebeurt het helaas. Vandaar dat het, hoewel verschrikkelijk moeilijk, goed is om eens te lezen wat Hinsje van der Klift hieronder daarover heeft geschreven.

Ze stuurde het volgende:

"Waarom wachten tot je dood bent?
Klinkt hard maar waarom alleen nadenken over wat je wilt als je er niet meer bent?
Gezondheid heb je zonder garantie.
Weet jij wat er met jouw leven gaat gebeuren als je niet meer zelf kunt beslissen?

Wie gaat hierover beslissen?
Jij niet meer maar wie dan wel?
Heb je niemand aangewezen dan is het een schimmig juridisch gebied met grote gevolgen.


In noodsituaties gaat duidelijkheid voor alles. Dus denk er in ieder geval eens over na op een regenachtige namiddag. Misschien niet leuk maar wel belangrijk als je ook dan de touwtjes in handen wilt hebben!"

Hinsje van der Klift

Juridisch adviseur

In een andere inzending gaf Hinsje nog een aantal tips, die we, nu het toch over deze moeilijke situatie gaat, hieronder plaatsen:

"Nabestaanden Service":
Na het overlijden van een dierbare worden de nabestaanden direct geconfronteerd met de harde werkelijkheid.

Allerlei vragen komen er bij u op zoals:
* Wie is eigenlijk uitvaartbegeleider?
* Kan ik om een andere uitvaartbegeleider vragen?
* Wie kan mij helpen een tekst te schrijven?
* Welke organisaties moeten er geïnformeerd worden?
* Kan ik nog wel pinnen?
* En wat moet er gebeuren met het rijbewijs en paspoort?
* Hoe gaat het met de belasting?
* Wie kan mij helpen verhuizen?

Voor al deze vragen en meer kunt u bij mij terecht, evenals bij mijn collega's bij u in de buurt.
Na een overlijden moeten de nabestaanden allerlei zaken regelen. Allerlei vragen worden op hen afgevuurd, vele beslissingen moeten er genomen worden. En … soms weet je niet meer wat je wanneer gezegd hebt. Heel vervelend.

Op dat moment is er rust en overzicht nodig. Als ervaren juridische professional zorg ik voor de nodige rust en overzicht. Ik fungeer als vraagbaak, buffer en soms als woordvoerder. Daarnaast regel ik de praktische- en administratieve zaken.

'Extra service'
* treedt op als tussenpersoon / woordvoerder voor, tijdens en na de uitvaart,
* regelen van de verhuizing
* begeleiding bij de notaris, makelaar etc

Nabestaandenzorg betekent: Uw Praktische zaken gewoon goed geregeld.
Vaak zijn de nabestaanden niet volledig op de hoogte van de gehele administratie, hypotheken, verzekeringen etc. van de overledene. Het is een hele klus alle papieren uit te zoeken als elk voorwerp, ordner of brief emoties en herinneringen oproepen.

Het verdriet en gemis kunnen we niet wegnemen.
Wel kunnen wij zorgen voor rust en overzicht zodat u de draad van uw leven weer kunt oppakken. Wij staan u bij in de moeilijkste periode van uw leven.

U staat er dus niet alleen voor!
Cicero biedt ondersteuning en begeleiding afhankelijk van uw wensen en situatie. Wij komen bij u thuis op het moment dat het u schikt, overdag, ‘s avonds of in het weekeinde. Samen bepalen we wat er gebeuren moet. Mocht het nodig zijn dan kunnen we onze deskundige en speciaal geselecteerde partners inschakelen.

Kostenbesparend
Voor sommige zaken is er een notaris nodig maar het is een misverstand dat voor alle zaken de notaris ingeschakeld moet worden. Door de zeer redelijke tarieven is Cicero consult de middenweg en duskostenbesparend.

Overeenstemming met de executeur testamentair.
Bij een opdracht sluit Cicero met de executeur een overeenkomst, waaruit blijkt dat de in het testament genoemde erfgenamen instemmen met de opdracht aan Cicero Consult.

Wilt u ook rust en overzicht?
Neem dan contact op met mij op nummer 06 429 750 62 , ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op voor het maken van een vrijblijvend eerste gesprek.