Van onze vaste mantelzorgmakelaar Freke Schoemaker kregen we de volgende heel bruikbare tips binnen:

Hallo mantelzorger,

Elk jaar belanden er mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Soms door een te hoge dosis, of door een gevaarlijke combinatie van medicijnen. Als mantelzorger kan je helpen te voorkomen dat het degene overkomt voor wie jij zorgt.

Ik geef je graag zes tips:

1. Vertel de behandelend arts, specialist en apotheker welke medicijnen jouw zorgvrager gebruikt

Je denkt hierbij natuurlijk allereerst aan de medicijnen op recept. Maar wat te denken van de middelen, die je zonder recept bij apotheker en drogist kunt kopen? Voorbeelden zijn Ibuprofen, Miconazolcrèmes en St. Janskruid. Vertel de arts als jouw zorgvrager deze gebruikt, en laat de apotheker deze middelen ook op het medicatieoverzicht zetten. Meld ook allergieën of bijwerkingen van eerder gebruikte medicijnen aan de apotheker en arts, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

2. Lees de bijsluiters

Zorg dat je op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen van de medicatie die jouw zorgvrager gebruikt. Vooral als er een nieuw medicijn wordt gebruikt. Let goed op of bijwerkingen zich voordoen. Misschien had jouw zorgvrager er nooit last van, maar in combinatie met een ander nieuw medicijn ineens wel.

3. Geef wijzigingen door

De apotheker houdt, samen met jou en je zorgvrager, het medicatieoverzicht actueel. Gebruikt je zorgvrager bepaalde medicijnen niet of niet meer (bijv. plaspillen, antibiotica), geef dit dan direct door aan de apotheker en behandelaar. Geef behalve informatie over bijwerkingen ook zo veel mogelijk door over bijvoorbeeld alcohol- of drugsgebruik. Natuurlijk wordt deze informatie altijd vertrouwelijk behandeld.

4. Vraag een medicatieoverzicht

Neem altijd het meest recente medicatieoverzicht van de apotheker mee als je met jouw zorgvrager naar het ziekenhuis of de polikliniek gaat. Op basis van zo'n overzicht kan de behandelende arts snel de juiste beslissingen nemen.

5. Stel vragen

Is iets rond de medicatie je onduidelijk? Misschien heb je het idee dat er sprake is van overdosering? Heb je andere vragen of twijfels? Bespreek deze vragen altijd met de behandelend arts en/of met de apotheker: jij kent de zorgvrager het beste, en daarom ben jij voor hen de meest waardevolle bron van informatie.
Heeft jouw zorgvrager een ziekenhuisopname gehad? Dan kan het medicijngebruik zijn veranderd. Vraag bij ontslag uit het ziekenhuis naar de naam van de nieuwe medicatie en wanneer de cliënt deze moet innemen.

Tenslotte:
(6)

Als mantelzorger heb je goed zicht op hoe het gaat met de zorgvrager. Is hij of zij nog in staat zelf de medicijnen te beheren en in te nemen of heb je het idee dat je zorgvrager verward raakt of vergeetachtig? Bespreek dit dan met de arts. Misschien is het beter als jouw zorgvrager niet zelf meer verantwoordelijk is voor zijn eigen medicijngebruik.

Hartelijke groet

Freke Schoemaker

mantelzorgmakelaar bij Familycare Support