Colportage en gezeur gaan hand in hand

Ja, het overkomt ons allemaal. Iedereen komt weleens in de verleiding om spontaan iets aan de deur te kopen of in te gaan op een “mooie” aanbieding via de telefoon of internet. En ja, de meesten van ons hebben achteraf spijt van de gedane toezeggingen en de vraag is dan: kan ik er nog vanaf en hoe doe ik dat dan?

Belangrijk is nu om het verschil te weten tussen colportage en koop op afstand met de bijbehorende rechten en plichten. Maar ………………… voorkomen blijft beter dan genezen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat het waarschijnlijk ook.

Colportage, wat is dat eigenlijk?
Colportage is huis-aan-huis verkoop. Denk hierbij aan: het huis-aan-huis aanbieden van energiecontracten, abonnementen of bijvoorbeeld een alarminstallatie. Ook een verkoopdemonstratie bij een kennis thuis of ergens in een zaaltje valt onder de colportage.

Waarom is het belangrijk om te weten wat colportage is en wat niet?
Bij colportage heb je als koper namelijk meer rechten dan wanneer je in een winkel iets koopt. De gedachte hierachter is dat je aan de deur sneller iets koopt zonder dat je daar van tevoren goed over hebt nagedacht.

Voorbeelden van colportage

 • Aan de deur staat iemand van een energiebedrijf. Hij vraagt of je klant wilt worden. Je tekent een overeenkomst.
 • Je vult een internet – enquête in. Je hebt interesse in kunststof kozijnen. Je wordt gebeld voor het maken van een afspraak. Je maakt een afspraak, de verkoper komt langs en je sluit een overeenkomst.
 • Je krijgt een e-mail dat je kans maakt op een prijs als je je gegevens invult. Je vult jouw gegevens in. Het bedrijf gebruikt deze gegevens om te benaderen. Je stemt hiermee in. Een verkoper komt langs en geeft een verkoopdemonstratie. De verkoper zet je onder druk om meteen te beslissen. Uiteindelijk sluit je een overeenkomst met de verkoper.
 • Je vult een bon in voor een gratis product. Je wordt gebeld voor het maken van een afspraak. Je stemt hiermee in. Een verkoper van het bedrijf komt langs. Het gesprek verloopt goed, maar de korting geldt alleen vandaag. Je vindt de korting aantrekkelijk en daarom sluit je een overeenkomst.
 • Je bent op een busreisje. Je krijgt een lunch in een zaaltje waarna je een verkoopdemonstratie krijgt. Je koopt een matras.

Wat is geen colportage?

 • Als je zelf het initiatief neemt. Bijvoorbeeld wanneer je een verkoper zelf benaderd en thuis uitnodigt.
 • Als je eten, drinken of bloemen aan huis koopt.
 • Als je op straat iets koopt. Bijvoorbeeld een krantenabonnement.
 • Telefonische verkoop: Dit heet Koop op afstand maar net als bij colportage heb je een bedenktijd.

Welke rechten heb je bij colportage?
Heb je iets gekocht dat meer dan 34 euro kostte? Dan heb je recht op een bedenktermijn van acht dagen. Ook moet het contract voldoen aan een aantal regels.

Bedenktijd
Je hebt een bedenktijd van 8 kalenderdagen. Wil je ervan af dan moet je dit de verkoper binnen acht dagen schriftelijk laten weten zonder opgave van reden.
Je hebt dan recht op je geld terug. Als je producten hebt gekocht, stuur deze dan (aangetekend) terug. Maar een wettelijke bedenktijd geldt niet als het initiatief van de klant uitgaat.

Waar moet het contract aan voldoen?

 • Je moet het contract meteen op papier krijgen.
 • Het contract moet door beide partijen ondertekend zijn.
 • Het contract moet in tweevoud. Eén exemplaar is voor de colporteur en het andere exemplaar krijg jij. Allebei de overeenkomsten moeten precies hetzelfde zijn.
 • De bedenktijd van acht dagen moet op het contract staan.
 • De naam van de colporteur en de adresgegevens van het bedrijf waarvoor hij werkt moet op het contract staan.

TIP
Neem de tijd om alles goed door te lezen.
Je hoeft ook de colporteur NIET binnen te vragen.
Laat hem of haar buiten wachten. Hou zelf de regie!

Voldoet het contract niet aan deze regels?
Dan is het contract nietig. Dit betekent dat er geen geldig contract is gesloten. Heb je al betaald? Dan heb je meestal recht op het geld terug. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief over nietigheid.

Een sticker kan helpen
Om verkopers te ontmoedigen, kun je een sticker op uw deur plakken die duidelijk maakt dat ze niet welkom zijn. Er zijn verschillende soorten stickers, bijvoorbeeld van TROS Radar, VARA Kassa en   www.geengeleuraanmijndeur.nl  . Een sticker geeft echter geen garantie dat u niet wordt lastiggevallen. Colportage en spijt gaan hand in hand.

Hinsje van der Klift  Ciceroconsult.nl