Het is mogelijk dat je opgroeit in een gezin of omgeving waarin iemand door een handicap of ziekte hulpbehoevend is en waar jij de zorg voor draagt. Wanneer je langere tijd vrijwillig voor bijvoorbeeld je ouders, opa, oma, broer of zus zorgt ben je een jonge mantelzorger.  Nederland kent een groot aantal jonge mantelzorgers.

Verantwoordelijkheden
Wanneer je als jongere de zorg voor iemand uit je directe omgeving hebt is dat niet altijd gemakkelijk. Vaak ben je dagelijks veel tijd kwijt aan de verzorging. Je komt in situaties terecht waar andere jongeren nooit mee te maken zullen krijgen. Vaak heb je ook vele verantwoordelijkheden en taken die je naast je dagelijkse leven nog moet vervullen. Hierdoor kan het zijn dat je veel vragen hebt of het gewoon even niet meer ziet zitten.

Klachten
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je veel hoofdpijn hebt, vermoeid bent, niet goed kan slapen of problemen hebt met concentreren. Ook kun je moeite hebben met het volgen van de lessen op school. In dat geval is het belangrijk dat je contact zoekt met mensen die je daarmee kunnen helpen. Dit kunnen bijvoorbeeld docenten, huisartsen of andere mantelzorgers zijn. Wanneer je vragen of problemen hebt kun je bij een van deze personen langsgaan voor hulp. Tegenwoordig is er natuurlijk ook veel ondersteuning en informatie op het internet te vinden.

Mantelzorgmakelaar
Het is ook mogelijk om hulp te krijgen in de vorm van een mantelzorgmakelaar. Deze mantelzorgmakelaar kan je adviseren op het gebied van administratie, je ondersteunen bij het invullen van formulieren en bij zorgaanbieders hulp aanvragen. Vaak worden de kosten van een mantelzorgmakelaar vergoed door je zorgverzekering, maar het is verstandig dit voor de zekerheid na te vragen bij je zorgverzekeraar.

Inkomsten
Ook als jonge mantelzorger kun je een vergoeding krijgen voor de zorg die je levert. Degene voor wie je zorgt, kan vanuit zijn persoonsgebonden budget jou als mantelzorger betalen. Het persoonsgebonden budget is een bedrag dat mensen die extra zorg nodig hebben ontvangen van de overheid om deze zorg in te huren. Verder kun je wanneer je langer dan 6 maanden voor iemand gezorgd hebt een mantelzorgcompliment ontvangen. Dit is een bedrag dat de overheid als ondersteuning geeft aan mensen die een langere periode voor iemand anders zorgen.

Wanneer je vragen hebt over bijvoorbeeld het aanvragen van hulp of het mantelzorgcompliment of gewoon meer informatie wilt lezen over jonge mantelzorgers, neem dan eens een kijkje op onze website Jongeren zorgverzekering.